środa, 1 stycznia 2014

MOJE WYPIEKI - FAWORKI

Zaczęłam 2014 rok na słodko -  faworki:) :
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 200 gr śmietany kwaśnej ( można użyć mniej, w zależności od konsystencji ciasta). Z tego przepisu wyszło 70 sztuk.
Wszystkie składniki wyrabiamy razem. Rozwałkowujemy kilka placków - bardzo cienkich - wielkość i kształt można sobie wymyślać najróżniejszy. Ja trzymam się wzorku: paseczek 8cm x 3 cm nacięty w środku, później jedna końcówka przeciągnięta przez otwór środkowy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem iii... gotowe.
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz