sobota, 18 stycznia 2014

CHLEB NA NIEDZIELĘ

Udało mi się zrobić kształt chleba - tak jak z piekarni. Niestety mam  trochę za rzadki koszyczek do wyrastania:(. Podaję przepis, nie pamiętam, skąd go spisałam. To moja wersja.
Składniki:
- 230 gramów ugotowanych, przetartych ziemniaków,
- 150 gramów mąki pszennej razowej 2000,
- 50 gramów mąki żytniej razowej 2000,
- 300 gramów mąki pszennej 650,
- 200 gramów lub wody ciepłej z ugotowanych ziemniaków,
- 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 10 gramów świeżych,
- 1,5 łyżeczki soli.
Ziemniaki ugotować, odcedzić. Wodę odcedzoną dodać później do ciasta.Odcedzone i rozgniecione ziemniaki włożyć do miski. Drożdże świeże rozpuścić w 2 łyżkach wody(temp.37 stopni)i z  łyżką mąki. Pozostawić na kilka minut. Połączyć z ziemniakami, wymieszać.Dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto 6 do 10 minut. Odstawić na 30 minut. Wyjąć, cztery razy zagnieść. Włożyć do koszyka w celu uformowania bochenka i odstawić na 40 do 60 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przed włożeniem smaruję chleb ciepłą wodą -pędzelkiem, a blachę na której wkładam  chleb do piekarnika spryskuję spryskiwaczem z wodą. Piekę 28-35 minut. Wyjmuję z piekarnika i stukam od dołu w bochenek, jeśli wydaje głuchy odgłos - upieczony. To wszystko. Bardzo prosty przepis. Smacznego:)
 
 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz