czwartek, 23 stycznia 2014

BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Na zimowe wieczory, drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowym w środku. Bardzo proste do zrobienia. Przepis podaję niżej:).



 Składniki:
- 20 gr świeżych drożdży,
- 550 gr mąki pszennej,
- 0,5 szkl. mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 0,5 szkl. wody,
dodatkowo do rozrobienia drożdży  - 1 łyżka mąki + 0,5 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Do miseczki wrzucam rozkruszone drożdże i zasypuję cukrem pudrem, łyżką mąki  i mlekiem o temp. 37 stopni. Mieszam, odstawiam, by troszkę podrosły. Następnie w rondelku rozpuszczam masło. Do miski wsypuję mąkę - przesianą, dodaje rozczyn z drożdży, potem przestudzone masło. Jajko ubijam i także dodaję do ciasta, na końcu wlewam wodę. Wyrabiam dokładnie ciasto i odstawiam na 0,5 do 1 godziny. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto  i wykrawam szklanką krążki. Nakładam do środka dżem i zawijam. Od razu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i czekam, aż bułki wyrosną. U mnie było to 45 minut. Po czym włączam piekarnik, nagrzewam do temp.180 stopni i piekę 20- do 30 minut. Bułeczki posmarowałam na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu ładnie się zarumieniły.
Smacznego:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz